Protestantse gemeente

 

te Mijnsheerenland

Info

22 januari: Livestream `Bach bij Kaarslicht` in de Laurentiuskerk

Op zaterdag 22 januari organiseert Musica Laurentius het eerste concert van 2022. Zoals gebruikelijk begint het nieuwe jaar met een Bachprogramma, met als motto: “Bach bij kaarslicht”.
Vanwege de huidige Coronamaatregelen wordt dit concert als livestream aangeboden
Vaste organist Rien Donkersloot heeft een aantrekkelijke selectie gemaakt uit Bachs oeuvre.
Het concert is te bekijken via:
https://youtu.be/VOGZ4IaRacc


Als openingswerk klinkt het monumentale preludium en fuga in a moll; een virtuoos werk waarin de invloed van de Noord-Duitse orgelmuziek goed waarneembaar is. De fuga is er een van een bruisende energie met een zeer bijzonder slot.
Uit Bachs Orgelbüchlein, een verzameling koraalvoorspelen voor liturgisch gebruik, klinkt een selectie koraalbewerkingen die bedoeld is voor de periode rond ‘oud en nieuw’.
Als uitstapje klinkt een klaviersonate van Bachs zoon, Carl Philip Emanuel. Hij schreef muziek in een geheel andere stijl dan zijn vader en werd een invloedrijk componist.
Van vader Bach klinken een drietal delen uit de zgn. Schübler Choräle. Een verzameling van zes Cantatedelen die Bach zelf bewerkte voor orgel.   
Rien besluit het programma met Bachs monumentale Passacaglia in c moll; een variatiewerk, gebaseerd op een basthema. Bach weet het thema op alle mogelijke manieren te variëren en besluit met een fuga zoals alleen hij dat kon.  

Het concert is te bekijken via:
https://youtu.be/VOGZ4IaRacc
Via deze link vindt u ook informatie hoe u dit concert kunt ondersteunen middels een donatie.
Het concert begint om 20.00 uur!