Protestantse gemeente

 

te Mijnsheerenland

We zijn van start gegaan met de voorbereidingen voor het project van World Servants 2015.

Tijdens de zomervakantie in juli 2015, vertrekt Marijke de Lange naar Zambia en gaat letterlijk meebouwen en wordt een echte World Server.

 

Wat wordt er gebouwd ?

Een kliniek en twee woningen voor het verplegend personeel bouwen.

Voor wie?

Voor de 3000 inwoners van Malabi en omliggende dorpen.

Waar?

In Malabi, een dorp in het Mkushi District, in Centraal Zambia.

Waarom?

Er is geen medische voorziening in Malabi. De dichtstbijzijnde kliniek ligt op 15 kilometer afstand, wat ongeveer 2.5 uur lopen is.

Unieke van dit project

Dit project wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen de partner organisaties MCC en de lokale overheid. Daarnaast is het ook een project midden op het platteland van Zambia.

 

Marijke durft het avontuur aan!

Om mee te kunnen gaan, wordt van elke deelnemer een bijdrage gevraagd van € 2.395,=.

Het is de bedoeling dat het geld wordt verdiend door middel van acties.

Wij willen Marijke helpen met het uitvoeren van verschillende acties om zodoende de benodigde euro’s bij elkaar te krijgen.

 

Het project wordt begeleid door diaken Yvonne Kapoen. (Die zelf naar Ghana afreisde in 2016)

Eerste actie op de Jaarmarkt

Op zaterdag 20 september was het zover. Ik ging op de jaarmarkt van Mijnsheerenland spullen verkopen om geld in te zamelen voor World Servants. In de zomervakantie van 2015 vertrek ik naar Zambia om daar mee te helpen aan het bouwen van een kliniek en een woning.

Op de jaarmarkt ging ik taarten verkopen. Er was envelop trekken met altijd prijs, de elektrische spiraal stond er. Ook verkochten we Cd’s en Dvd’s.

Ik had van heel veel sponsors iets gekregen, zodat we heel veel leuke prijsjes hadden. De taart verkoop liep heel goed en binnen de kortste keren waren ze op één na allemaal weg. Het was een vermoeide dag maar de opbrengst mocht er zijn.

Met verschillende giften en de opbrengst heb ik nu al 380 euro bij elkaar gespaard.

Dit is nog lang niet genoeg voor de reis, maar het begin is er.

Giften zijn altijd welkom.

 

Ik wil u  heel erg bedanken voor uw bijdrage en binnenkort hoort u welke activiteit ik nog meer ga doen.

 

Groetjes Marijke de Lange

 

Oliebollenverkoop, kerstviering en Nieuwjaarsduik

Op 13 december hebben we oliebollen in het dorp verkocht.

De jeugd en ouderen hebben ons hier ontzettend goed bij geholpen. Ook waren we blij dat het weer mee zat De totale opbrengst was € 600,- waarvan de helft naar het jongerenwerk ging en de andere helft was voor World Servants.

Ik wil iedereen die heeft meegelopen heel erg bedanken voor hun hulp en verder natuurlijk bedankt dat u de bollen heeft gekocht. We zijn ontzettend blij met het behaalde resultaat.

 

Op 24 december hebben Elynn Vollebregt en ik geholpen bij de kerstdienst voor de jeugd in de Greupkerk.

Elynn heeft er de kaarsen aangestoken en oh holy night gezongen terwijl ze zichzelf begeleidde op de piano.

Zelf heb ik de schriftlezing verzorgd en "Er ist ein ros entsprungen" en "Joy to the world" op de harp gespeeld.

De collecte was een gedeelde opbrengst, waarvan er in totaal €185,47 voor World Servants is opgehaald.

 

Op 1 januari heb ik samen met 3 collega’s aan de nieuwjaarsduik in Scheveningen meegedaan. Het was erg leuk om eens een keer meegemaakt te hebben. Aan het begin was het erg koud. Iedereen stond te dansen en te springen om warm te blijven en de sfeer was erg gezellig dus dat hielp zeker mee. Zodra het startschot ging renden we allemaal tegelijk het water in. Als je in het water kwam kreeg je zo’n klap dat je geen koud of warmte meer voelde als je het water uitkwam.

Ik heb het wel de hele dag nog koud gehad maar het was erg leuk om een keer meegemaakt te hebben.

Er is voor ongeveer €400,- gesponsord. Iedereen hiervoor bedankt.

 

Door al deze acties zijn we al een heel eind op weg.

Ik houd jullie op de hoogte!

 

Marijke de Lange

 

Doel is bereikt!

We zijn nu aardig wat acties verder.

We begonnen met de stand op de jaarmarkt, daarna hebben we nog een oliebollen actie en de nieuwjaarsduik gehad. Verder hebben er ook aardig wat mensen geld gesponsord.

Nu kan ik jullie dan eindelijk mededelen dat het doel is bereikt!

De  € 2395,-- is helemaal binnen.

In juli kan ik vertrekken naar Zambia.

Ik wil via deze weg iedereen die heeft geholpen bij de acties en die heeft gesponsord hartelijk bedanken voor alle steun om het geld voor deze reis binnen te krijgen.

 

Marijke de Lange

 

Voorbereidingsweekend Zambia

Het weekend van 2-3 mei was het dan zover, het voorbereidingsweekend bij summercamp Heino.

Eindelijk ging ik de groep ontmoeten waarmee ik naar Zambia ga. Aan het begin was het toch wel even spannend omdat ik niemand kende. Gelukkig viel het heel erg mee en werd ik meteen in de groep opgenomen. Zodra ik in de trein naar Heino stapte kwam ik al meteen iemand uit de groep tegen. Hiermee heb ik toen ook de reis vervolgd. Toen ik bij het summercamp aankwam was het gelijk al een gezellige drukte.

Aan het begin van het terrein was er voor iedere groep iets georganiseerd. Voor onze groep was het thema "ziekenhuis". Omdat we een kliniek gaan bouwen was dit erg toepasselijk. Zodra we aan de beurt waren om de tent in te gaan moesten we aangeven waar we last van hadden. Helaas waren het niet zulke goede artsen. Ik gaf aan dat ik wat last had van mijn maag, dus legden ze een verband om mijn enkel en om mijn arm heen. Ook moest ik met een kruk gaan lopen. Ik mocht niet meer op mijn been staan. Later in het huis waar we de nacht zouden doorbrengen werd uitgelegd waarom ze dit hadden gedaan. Ze hadden iedereen de apartste verbanden gegeven, zodat wij als groep erachter kwamen hoe moeilijk het is als je bijna niks kan om je weg te vervolgen. Voor ons was dit maar een klein stukje naar het huisje, maar voor de mensen in Zambia is dit een ontzettend lange weg naar een kliniek en als je dat niet kan wordt het lastig. Door deze opdracht realiseer ik mezelf alleen nog maar meer dat een kliniek daar echt hard nodig is en daardoor wil ik er alleen maar sneller naartoe om ze te gaan helpen.

Later die dag gingen we teambuilding doen.

Op het nummer "captain Jack" moesten we een dansje verzinnen met de hele groep. Dit was erg grappig om te doen. Daarna moesten we nog met stokken allemaal verschillende oefeningen doen in twee- en in viertallen. Uiteindelijk kregen we nog een bol draad en die bol moesten we naar elkaar gooien, terwijl we het draad moesten vasthouden. Voor je gooide moest je de namen opnoemen van iedereen die het draad al vast had. Dit was een erg leuke oefening om de namen te onthouden.

 

 

Ook werd er hier nog een leuke groepsfoto gemaakt.

In de avond hadden we nog een bijeenkomst met oefeningen en zingen. Hier hadden wij als team nog eens de beste score ook. Doordat we de hoogste score hadden behaald, wonnen we een taart. Het was erg gezellig die avond met het zingen en dansen en ook hierdoor leerde je elkaar weer beter kennen.

Op zondagochtend moesten we de tassen alweer gaan inpakken. Hierna hadden we in kleine groepjes met een staflid een GMG (goedemorgen gesprek). Hier kan je van alles in kwijt bij je groepsgenoten en zo leer je elkaar weer op een andere manier kennen.

 

Hierna hadden we een dienst waar we weer veel mooie liederen hebben gezongen en verschillende sprekers hun verhaal deden. In de middag gingen we het huisje verder opruimen met zijn allen.

Toen hadden we nog een bijeenkomst waar we aan het begin flink losgingen met de hele groep.

Bij deze bijeenkomst kwamen halverwege alle ouders er ook bij.

Aan het begin kregen we te horen dat we ons diploma konden halen als we het weekend zouden volbrengen. In deze dienst kregen we dus ook allemaal ons diploma. Dit was erg leuk om als aandenken aan het weekend te krijgen.

Aan het einde moesten we allemaal naar buiten toe. Hier werden nog een paar groepsfoto’s gemaakt van alle groepen bij elkaar. Dit was heel druk, doordat er in totaal ongeveer 500 mensen naar verschillende projecten gaan. De groep waar ik mee naar Zambia ga bestaat in totaal uit 32 mensen, waarvan 24 vrouwen en 8 mannen. Het weekend was erg geslaagd en ik kan niet wachten tot het 3 juli is om te vertrekken naar Zambia. Via deze weg wil ik iedereen nogmaals bedanken, die het mogelijk heeft gemaakt voor mij om deze reis te maken! Heel erg bedankt hiervoor. En nu op naar Zambia!

 

Marijke de Lange

 

28 juni Uitgezonden naar Zambia

 

In de dienst van 28 juni hebben we Marijke uitgezwaaid naar Zambia. Ze vertelde de gemeente wat ze gaat doen. Van onze predikant ds.Hendriks kreeg ze de zegen mee.

 

 

Alles over het project dat Marijke gaat doen is HIER te volgen.

Reisverslag

Vandaag gaat het dan eindelijk gebeuren, de reis naar Zambia gaat beginnen! Toen iedereen was ingecheckt was het tijd om afscheid te nemen van de familie, die mee was gekomen. Peter (onze hoofdleider) ging voor in gebed en toen was het toch echt tijd om te vertrekken. De reis ging beginnen!

Nadat we in Dubai waren overgestapt, kwamen we dan eindelijk in Lusaka aan. Hier moesten we eerst door een health check. Dit was om ons te controleren op Ebola. Iedereen kwam veilig door deze check heen. Toen gingen we met de bus op weg naar een pension, waar we de nacht doorbrachten hier hebben we ook Micheal Tembo ontmoet. Hij regelt in Zambia alles voor World Servants.

 

 

De volgende ochtend was het dan eindelijk tijd om aan de reis van zes en half uur te beginnen. Toen deze reis erop zat, waren we in Malabi aangekomen. Hier was het tijd om de slaapplaats voor de komende 3 weken in te richten. Toen we hiermee klaar waren gingen we kennis maken met de kinderen. In het begin waren ze verlegen, maar nadat we wat spelletjes met ze hadden  gedaan waren ze flink enthousiast.

Iedere dag hadden we na het ontbijt een ‘goedemorgen gesprek’ in kleine groepjes. Hier bespraken we veel verschillende onderwerpen. We hebben het hier ook veel over het geloof gehad, maar ook over onszelf. Na deze gesprekken gingen we bouwen. We begonnen iedere dag bij het bouwen met stenen overgooien van de steenoven naar het gebouw. Verder heb ik bij het bouwen nog gemetseld, beton gemaakt, water bijgevuld, spanten gezaagd, spanten naar de bouwplaats gedragen en nog veel meer.

Op de eerste dag werd de bouw officieel geopend door de eerste steen neer te leggen. Hier werden ook toespraken gehouden door mensen uit het dorp, de aannemers en door ons technisch staflid en onze hoofdleider.

Naast al het bouwen hadden we ook nog leuke uitstapjes. Zo zijn we naar een enorme bananafarm geweest. Deze farm bestond uit wel 35 hectare bananenbomen. We hebben een heuvel beklommen om de zonsondergang te bekijken en we zijn naar Miloso geweest, dit staat bekend als het World Servants dorp. We zijn nog naar de elite school geweest en hier hadden we ook een sing-in. We hebben nog het ziekenhuis bezocht, een boerderij, de lokale markt en we zijn nog op safari geweest. Kortom te veel om op te noemen.

Op zondag gingen we naar de kerk. Hier hield onze hoofdleider een preek. Het was leuk om te zien hoe anders de diensten daar eraan toe gaan dan hier in Nederland. Aan het einde van de dienst liepen we achter elkaar aan naar buiten. Je gaf iedereen die voor je liep een hand en ging dan achteraan de rij staan zodat degene achter jou, jou ook weer een hand konden geven. Dit vond ik mooi want zo wenste je iedereen een goede zondag toe en heb je ook echt iedereen een hand gegeven.

Om de zoveel avonden hadden we een avondprogramma. Hier deden we steeds andere dingen. Zo hadden we 1 op 1 competities, karaktereigenschappen en een meidenavond. Ook kwam Micheal nog iets vertellen over de cultuur in Zambia.

 

 

We hadden 1 dag van het project kinderwerk. Bij ons ging het thema over de bruiloft te Kana. We moesten de kinderen een werkje laten maken, het verhaal vertellen en spelletjes laten doen. Ook moesten we nog iets over typisch Nederlands vertellen. Het was erg leuk om de hele middag met de kinderen bezig te zijn.

Van de locals heb ik ook veel kunnen leren over het geloof en hoe zij het leven zien. Ze leerden me om anders tegen het geloof aan te kijken. Ze geloven dat het geloof altijd een zoektocht zal blijven, maar dat je hoe het ook tegenzit altijd op God mag vertrouwen. Ze proberen naar de woorden van God te leven, hoe moeilijk ze het ook hebben. Ik vond het erg mooi om te zien hoe sterk hun geloof is, terwijl ze het erg moeilijk hebben.

Op de laatste dag hadden we de officiële overdracht van de bouw. Hier werden toespraken gehouden door vele mensen, er werd gezongen en er werden gedichten en toneelstukjes opgevoerd. De kliniek werd geopend door een lintje door te knippen. Wat voelde het raar dat het alweer voorbij was, de tijd is echt voorbij gevlogen. Voor mijn gevoel ging ik gisteren pas weg uit Nederland en nu gaan we alweer bijna terug. Ik heb een hele mooie tijd gehad hier in Zambia, ik heb van dichtbij meegekregen hoe dit werk mensen kan raken en kan veranderen.

Doordat ik dit heb gezien heb ik besloten dat ik dit werk niet los wil laten. Dit heeft me doen besluiten dat ik volgend jaar weer op project meega. Dit keer ga ik naar Haïti. Hier ga ik 2 klaslokalen bouwen. Maar… ook hier moeten weer acties voor gevoerd worden. Hier begin ik dan ook op de jaarmarkt weer mee. Daarom wil ik ook aan jullie  vragen of jullie ook dit jaar  voor me willen bakken. Dit kan, tot vrijdagavond voor de jaarmarkt, worden afgeleverd.

 

Via onderstaande link is een fotodagboek te bekijken. Zeer de moeite waard!

https://jwassenaar.exposure.co/dagboek-zambia

 

World Servants 2015

2016 Ghana 2017 Sierra Leone 2016 Haïti 2018 Guatemala