Favoriet lied 2018

actueel lied Lied van de maand Afspeellijsten archief 2013 archief 2014 archief 2015 archief 2016 archief 2017
Het favoriete lied van Dienette van den Berg

Dienette vertelt hieronder haar eigen verhaal:
Door mijn werk als leerkracht op Christelijke Basisschool “De Molenwiek” ken ik veel christelijke kinderliedjes. Als ik hieruit een keus had moeten maken, zou dat zeker 1 van de vele liedjes zijn geworden uit de 4 liedbundels ‘Alles wordt nieuw’ van Hanna Lam en Wim ter Burg.
Toch heb ik gekozen voor een lied uit het Nieuwe Liedboek dat door jong en oud gezongen kan worden: Lied 416 ‘Ga met God en Hij zal met je zijn’.

Dit lied is sinds 2013 opgenomen in het Nieuwe Liedboek.
Bij het instuderen van de nieuwe liederen uit dat Liedboek viel dit gezang me onmiddellijk op en het ontroerde mij meteen.
Het is een lied uit de Engelse traditie. De oorspronkelijke titel is: ‘God be with you ’till we meet again’. Gert Landman schreef de Nederlandse tekst. De muziek is van Ralph Vaughan Williams, een Engelse componist, organist en dirigent, die werkte in de eerste helft van de twintigste eeuw. De compositie is bijzonder, ligt goed in het gehoor en kan snel meegezongen worden. Het is een compositie die je raakt!

De combinatie van tekst en muziek maakt dit tot één van mijn mooiste liederen. De melodie is prachtig en de tekst veelzeggend: mooi, krachtig en eenvoudig, voor iedereen te begrijpen. Steeds klinkt de bede: Ga met God en Hij zal met je zijn. Die bede wordt in elk couplet 2 keer gezongen. Uit het eerste couplet spreekt: Ga met God en Hij zal jou Zijn raad, troost en zegen geven. Maar ook Zijn bescherming, bij gevaar en moeilijke momenten in je leven, zoals in het tweede couplet naar voren komt. In couplet 3 en 4 komt de wending naar een afscheid van het leven en een hoopvol einde.
Dit lied kan daarom op veel momenten van ons leven gezongen worden.
Als groet aan het einde van een dienst, bijvoorbeeld bij het uitzenden van de bezoekers van een kerkdienst. Ik heb dit lied een paar jaar geleden gekozen als slotlied in de gezinsdienst waarin ik na 24 jaar afscheid nam als leidster van Zondagsschool “Samuel” en enkele kinderen de overstap maakten van zondagsschool naar jeugdkerk. Deze kinderen begonnen aan een nieuwe fase in hun leven. Doe dat met God en je bent niet alleen, Hij zal met je zijn. Het is een prachtige boodschap die we elkaar kunnen toezingen. Ook in de scholendiensten heeft dit lied vaak geklonken.
Het lied geeft grote troost bij afscheid en herdenken van overledenen. Zo werd het ook gezongen als zegenlied tijdens de herdenkingsdienst na de vliegramp met de MH17 in juni 2014. Lied 416 is voor mij een hoopvol lied dat gezongen kan worden bij vreugde en verdriet.”

Ga met God en Hij zal met je zijn,

jou nabij op al je wegen

met zijn raad en troost en zegen.

Ga met God en Hij zal met je zijn.

Ga met God en Hij zal met je zijn:

bij gevaar, in bange tijden,

over jou zijn vleugels spreiden.

Ga met God en Hij zal met je zijn.

Ga met God en Hij zal met je zijn:

in zijn liefde je bewaren,

in de dood je leven sparen.

Ga met God en Hij zal met je zijn,

tot wij weer elkaar ontmoeten,

in zijn naam elkaar begroeten.